tiistai 22. marraskuuta 2016

Opinpolku 6. Jäteveden puhdistus 

Välineet: 
Buhner suppilo iso !
Suodatinpaperia
Imupullo
Mittapulloja
Erkka pulloja
Kloridi elektrodi
2 byrettiä
Pipettejä
Pumpetti
Ph-mittari
Suppiloita

Selkeytys: Se on ylite eli neste, joka painovoiman avulla lajittuu kahdeksi tuotteeksi. Toinen tuote on sakeutus eli alite.

Flokkulointi: Pienet kiintoainehiukkaset laskeutuvat lietteessä erittäin hitaasti pohjalle. Flokkulaation ansiosta joukko erillisiä kiintoainehiukkasia muodostaa löysän ryhmittymän eli flokin.

Ioninvaihto: On prosessi, jossa liuoksessa olevat ionit, kationit tai anionit vaihdetaan kiinteän matriisin sisältämiin anioneihin tai kationeihin. Ioninvaihdolla on sovellutuksia veden käsittelyssä, analyyttisessä kemiassa ja biotekniikassa.

Raporttiin pääset tästä

tiistai 8. marraskuuta 2016

OPINPOLKU 4. Adsorptio ja etikkahapon tarkistaminen.

Tässä opinpolussa tutustutaaan yksikköprosessiin adsorptio, sekoitus ja neutralointi.

Adsorptio on fysikaalinen prosessi jossa kaasumainen aine tai neste muodostaa ohuen kalvon kiinteän aineen pintaan. Esimerkki adsorption hyötykäytöstä on aktiivisuodatin. Adsorption voimakkuus riippuu sekä adsorboivasta aineesta ja adsorboituvasta aineesta.

Sekoituksessa saadaan aikaaan sekoitettavien aineiden välinen homogenointi eliminoimalla sekoituslaitteistossa joko väkevyys tai konsentraatioeroja tai sitten molempia samanaikaisesti. Sekoitusta kemianteollisuudessa käytetään erilaisissa reagtoreissa saattamaan aineet tehokkaasti kosketukseen toistensa kanssa.

Työhön tarvittavat välineet: 

Hioksella varustettuja erlenmeyrkolveja
100 ml Byretti
Pipettejä
Ravistelija
Analyysivaaka
250 ml ja 100 ml mittapullot
Suppiloita

Reagenssit:

Hiilijauhe
Etikkahappo
Natriumhydroksidiliuos
0,1M ja 0,02 M Fenoliftaleiini
Kaliumvetyftalaatti

Raporttiin pääset tästä

maanantai 31. lokakuuta 2016

OPINPOLKU 5.

Aspiriinin valmistaminen ja analysointi.

Tässä opinpolussa harjoitellaan yksikköprosesseja esteröintiä, liuotusta, kiteytystä ja suodatus.

Esteröinti on kemiallinen reaktio, jonka tuotteena muodostuu esteri eli orgaanisia yhdisteitä jotka ovat muodostuneet epäorgaanisista tai sitten orgaanisista haposta.

Liuokseen liuotetaan nestettä, kaasua tai kiinteää ainetta.

Kiteytyksessä aine muokataan tiiviimpään muotoon.

Suodatuksessa aine erotetetaan seoksesta suodatinta käyttäen. Suodatinpaperit ja katalysaattorit ovat yleisimpiä suodattimia.

Työn tarkoituksena on valmistaa salisyylihaposta syntetisoimalla asetosalisyylihappoa eli aspiriinia.
Asetosalisyylihapon valmistus on yksinkertainen reaktio, joka voidaan suorittaa pienessä mittakaavassa erlenmeyerpullossa. Kiteinen raakatuote eristetään suodattamalla imun avulla ja puhdistetaan kiteyttämällä.

Tarvittavat välineet: 

Erlenmeyerkolvi, 100 ml
Mittalasi, 100 ml
Dekantterilasi, 100 tai 250 ml
Lämpömittari
Vesihaude
Bühnersuppilo
Suodatinpaperia
Lasisauva
Sulamispisteen mittalaite
Koeputkia
pipettejä

Tarvittavat reagenssit: 

Salisyylihappoa, C7H6O3 ; n. 5 g

Etikkahapon anhydridiä eli asetanhydridi, C4H6O3 ; 7 ml

Väkevä rikkihappo, H2SO4 (VARO!! SYÖVYTTÄVÄÄ!!)

Etanolia NaOH-liuos 0,1 mol/L

Raporttiin pääset tästä

tiistai 11. lokakuuta 2016

3. Opintopolku


Työn tarkoitus: Tässä opinpolussa harjoiteltiin Malmikiven murskausta, seulontaa, jauhatusta ja malmin kuparipitoisuuden määritystä.

Jauhatus on hienonnustekniikkaan kuuluva käsittelyvaihe, jossa murskattu karkea aines hienonnetaan jauhamalla.

Murskauksella tarkoitetaan louhitun malmin tai muun karkean aineksen hienontamista yhdessä tai useammassa käsittelyvaiheessa iskua tai puristusta käyttäen joka sopii raekooltaan jauhatuslaitteisiin.

Seulomalla eritellään murskatun tai murskattavan aineen karkeutta. Sitä käytetään erotettaessa tuotteita murskeista tai jauheista.

 Liuottamisella tarkoitetaan jonkin aineen sekoittumista liuottimeen.

Saostus syntyy jos kahta eri liuosta sekoitetaan, siitä voi syntyä liukenematonta ainesta . Suodattamisessa nesteestä tai kaasusta erotetaan kiinteät osat.

Teollisuudessa käytetään esim. leukamurskainta, iskumurskainta,
valssimurskainta ja kartiomurskainta.

Raporttiin pääset tästä

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Opinpolku 2



Mitä tislauksella tarkoitetaan? Prosessia, joka perustuu kahteen toisiinsa lionneiden aineiden erottamiseen kiehumislämpötilan perusteella.
Tislaus perustuu? Aineiden eri haihtuvuuksiin.


Tislaustulokseen vaikuttavia tekiöitä? Astioden puhtaus, kiehumis pisteet ja oma työskentely


Millaisia tislaimia sovelletaan teollisuudessa? Esimerkiksi liottimien puhdistukssessa. Tislaamista käytetään esimerkiksi öljyteollisuudessa.


Mitä pH-arvo kertoo? PH-arvo kertoo aineen happamuutta pH-asteikolla

Mitä sähkönjohtokyky kertoo ja mikä johtavuuteen vaikuttaa? Sähkönjohtokyky kertoo aineen ioni määrän, joka vaikuttaa sitten sähkönjohtavuuteen.

perjantai 26. elokuuta 2016

Opinopolku 1

1. Neutraloinnilla tarkoitetaan jonkun aineen Ph:n muuttamista lähelle seitsemää. Neutralointiin tarvitaan neutraloitava aine, sekä indikaattori (esim. fenoliftaliini). Neutralointia sovelletaan mm. happojen valmistus teollisuudessa. 

2. Liuotus tarkoittaa, että nesteeseen lisätään jotain orgaanista happoa, joka sekoittuu, ja liukenee nesteeseen.

torstai 18. elokuuta 2016

Laboratoriovälineiden käyttöharjoitus


Rasti 1.Vaa´an käyttö

Analyysivaakaan laitettiin sopiva alusta, jonka jälkeen alusta nollattiin t-nappia painamalla. Kun analyysivaaka on saatu nollattua lisättiin 1 gramma NaCL (natriumcloridia) alustaan.



Rasti 2.pH-mittarin käyttö.

Aluksi huuhtelin pH elekrodin ja calibroin sen käyttämällä pH 7 ja pH10 liuoksia välissä huuhdellen elekrodin. Kun calibrointi oli tehty laskin vichy vettä muoviseen astiaan ja mittasin sen pH arvon.Vichyn pH arvo oli noin 4.00.



Rasti 3.Täyspipetin ja pumpetin käyttö.

Pumpetin päällä oli kirjaimet A,S,E. A-kirjainta ja palloa painamalla sain pallo litteäksi. sitten pipetin kären laitoin vesiastiaan ja painoin S-kirjainta jolla sain imettyä vettä pipettiin. Vettä ei saanut imeä paljon ettei vesi menisi pumpeettin. veden poistaessa toiseen astiaan painoin E-kirjainta.





















Rasti 4.Vedensuodattimen käyttö


Ensin piti leikata kartiopaperi suodattimeen ja laittaa letku kiinni pulloon, jotta sain alipaineen. Sitten kaadoin varovasti vettä astiasta mittalasiin, jossa oli myös hiekkaa. Kun mittalasin sain täyteen, kartiopaperiin jäi hiekka ja mittalasiin meni vesi.



Rasti 5.Titrauksen teko.

Dekkalasin laitoin byretin alle ja aloin tiputtamaan natriumhydroksidiliuosta lasiin tippa kerrallaan, kunnes liuoksen väri muuttui vaaleanpunaiseksi siihe meni 4 tippaa. Lopuksi sekotin dekkalasia ja liuos muuttui taas tavalliseksi.




RAKENNUSALA - VIDEOITA: Video Video Tekstitietoa  KONE- JA METALLITEKNIIKKA Tekstitietoa Paljon linkkejä Video Metalliteo...